Jak správně vybrat kapelu na svatbu

13.4.2021

Svatba je velká událost v životě každého člověka. Vyžaduje spoustu příprav, času, energie a samozřejmě i finančních prostředků. Neoddělitelnou součástí každého svatebního dne je také živá hudba na svatbu. Jak ji ale správně vybrat a nešlápnout vedle? Jak rozeznat v záplavě internetové nabídky tu opravdu dobrou? V tomto článku Vám poradíme, podle jakých indicií postupovat při výběru a rozhodování.

svatební párty

Repertoár kapely na svatbu

Každá dobrá kapela by měla mít široký repertoár. Čím širší, tím lepší. Základem pro pořádnou svatební párty pro všechny generace je alespoň 600 skladeb v repertoáru kapely. Ne že by kapela při svém vystoupení přehrála všech 600 skladeb nebo i více, ale na Vaší svatbě budou hosté různých věkových skupin i hudebních vkusů a to rozhodně neobsáhne kapela se 100 nebo 200 skladbami v repertoáru. Kapela má reagovat na momentální dění na tanečním parketě a přizpůsobit tomu IHNED výběr skladeb, a k tomu potřebuje velkou databázi skladeb ve svém repertoáru.

Flexibilita

Kapela na svatbu by měla být maximálně flexibilní. Když má být na svatbě opravdu kvalitní zábava, musí kapela reagovat flexibilně. Není možné, aby např. kapela měla předem připravený playlist a ten neměnila v závislosti na situaci na tanečním parketě. Jednou je třeba tento styl, pak zase jiný a vždy  by mělo být cílem kapely, aby byl spokojen co největší počet posluchačů. Do hry také vstupují písničky na přání od svatebních hostů či novomanželů, na které by kapela měla umět reagovat.

Široké portfolio služeb

Kapela by měla umět nabídnout i další služby. Pokud možno co nejvíce. Ať už se jedná o zajištění hudby na svatební obřad, doprovodný program pro děti, diskotéku, moderování atd., to vše by měla dobrá kapela na svatbu umět nabídnout a v případě Vaší potřeby sestavit Váš harmonogram "na míru.

Moderování

Kapela by neměla na svatbě „jen“ hrát. Jejím úkolem je také v první řadě zábava a komunikace. Proto by měla každá správná kapela i moderovat. A to jak svou produkci, tak i případný doprovodný program.

Vstřícnost, ochota, profesionalita v jednání a komunikaci

Základním poznávacím znamením při výběru dobré kapely na svatbu je komunikace při jednání, vstřícnost a ochota spolupracovat ještě před svatbou samotnou – v mailové či telefonické komunikaci apod. Protože kapela je na svatbě pro Vás, ne Vy pro ni, pokud je to technicky možné, měla by splnit veškerá Vaše přání

Doprovodný program

Svatba není jen o tanci a živé hudbě, ale také o doprovodném programu. Ať jsou to svatební hry a soutěže, dětské programy, tradiční svatební obyčeje nebo další.  Kapela by měla umět tyto programy aktivně zorganizovat a v případě potřeby i vést, komentovat, moderovat. Pokud se doprovodného programu ujmou svatební hosté, kapela by s nimi měla stoprocentně kooperovat.

Realtime videa nebo návštěva produkce

Při výběru kapely na svatbu je dobré vidět danou potencionální kapelu „v akci“. Ideálně jít se na její vystoupení podívat. To samozřejmě vždy není možné. Proto je dobré, pokud kapela má k dispozici ke shlédnutí např. videa ze svých produkcí. Měla by to být ale videa surová, nikoli prostříhaná a upravená ve studiu. Nejlépe poznáte, jak kapela na svatbě „pracuje“, z přímého videa, které je bez jakýchkoli úprav pouze natočeno a vloženo na kanál.

Navštivte náš Youtube kanál a prohlédněte si spoustu videí z živých produkcí.

Toto je shrnutí základních předpokladů, které by každá dobrá kapela měla mít. Výběr kapela není dobré podcenit. Dejte si s výběrem práci a komunikujte s kapelou. Vyžaduje to sice trochu úsilí navíc, ale výsledek se zcela určitě vyplatí.

svatební párty s kapelou na svatbu

Čtěte také:

Kapela na svatbu - skvělá volba nebo drahé řešení zábavy?
7 způsobů, jak zabavit hosty na Vaší svatbě

10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout
Svatební párty venku nebo ve vnitřních prostorách? Obojí má své PRO a PROTI
Tematické dekorace na svatbě: Jak vytvořit dokonalý svatební obřad a svatební den

 

Chci kapelu