10 nejčastějších chyb při organizaci svatby a jak se jim vyhnout

6.6.2023

Plánování a pořádání svatby je vzrušující, ale také náročný úkol. Každý sní o dokonalém dni plném lásky a radosti. Bohužel, někdy se objeví chyby, které mohou zkomplikovat situaci a způsobit zbytečný stres. V tomto článku se podíváme na 10 nejčastějších chyb, které lidé dělají při organizaci svatby, a poskytneme vám užitečné tipy, jak se jim vyhnout.

1. Chybné plánování rozpočtu a šetření na nepravém místě

Jednou z nejčastějších chyb při plánování svatby je stanovení rozpočtu. Je důležité určit si limity a držet se jich, zároveň ale určit, za co se vyplatí protředky vynaložit a za co naopak ne. Vyždy platí pravidlo, že ne vše levné je dostačující a naopak. Vytvořte si podrobný rozpočet a sledujte své výdaje, abyste zaplatili skutečně za co, co je pro vás přínosné.

2. Pozdní nebo nedostatečná rezervace termínů

Svatba vyžaduje pevný časový plán. Nezanedbávejte důležité termíny, jako je rezervace místa, objednání, kapely na svatbu, květin, fotografa nebo výběr šatů. Plánování včas vám ušetří stres a nezbytné posuny.

3. Nepřesný seznam hostů

Zapomenutí na hosty nebo nedostatečné zohlednění jejich počtu může mít za následek nedostatek jídla, míst nebo ubytování. Vytvořte si pečlivý seznam hostů a průběžně jej aktualizujte.

4. Nedůsledný výběr dodavatelů

Volba nesprávných dodavatelů může mít negativní dopad na vaši svatbu. Důsledně si vyberte profesionální a spolehlivé dodavatele, a to jak pro jídlo a pití, tak pro kapelu na svatbu, fotografii, květiny a další služby. Zde je velmi důležité nevybírat primárně dle ceny, ale dle kvality služeb, jejich flexibility, ochoty komunikovat a reagovat na vaše podněty. Velmi důležitým aspektem je vstřícnost dodavetelů k vašim přáním a požadavkům. Zkontrolujte reference a recenze alespoň několika dodavatelů předtím, než se rozhodnete.

5. Nepřipravenost na nepřízeň počasí

Pokud plánujete venkovní svatbu, mějte na paměti, že počasí se může nečekaně změnit. Mějte připravený alternativní "plán B" pro případ deště nebo vysokých teplot. Pronájem stanu nebo rezervace vnitřního prostoru může být rozumným opatřením. Dbejte přitom na dostatečný počet míst pro vaše hosty v krytých prostorách tak, aby v případě nepřízně počasí si každý host měl pohodlně kam sednout a byl dostatek prostrou i pro tanec, až bude hrát kapela.

6. Nepříliš flexibilní plány

I když je důležité mít jasný plán, je také důležité být flexibilní. Nepředvídané situace se mohou vyskytnout, a je důležité být připraven přizpůsobit se a najít alternativní řešení. Nevyplácí se mít harmonogram spočítaný "na minuty", ve velké většině případů není možno takto přesný harmonogram z různých důvodů dodržet.

7. Špatná organizace svatebního dne a výběr koordinátora

Chybějící nebo nejasný harmonogram může vést k překrývajícím se událostem a stresu. Vytvořte si časový plán obsahující všechny důležité aktivity a události, abyste měli přehled a věděli, co se má dít a kdy. Můžete jej zaslat i svým svatebním hostům, aby i oni měli představu o tom, co se kdy bude na svatbě dít.

Pokud si plánujete najmout koordinátora svatby, věnujte značnou pozornost jeho výběru. Na trhu je spousta svatebních koordinátorů, kteří však svůj úkol nezvládají a vaši svatbu mohou spíše pokazit, než zefektivnit. Vybírejte dle jeho schonosti organizace, vstřícnosti k vašim podnětům a věnujte pozornost uživatelským recenzím

8. Nedostatečná kapacita ubytování

Pokud očekáváte hosty, kteří budou potřebovat ubytování, nezapomeňte na rezervaci dostatečného počtu pokojů. Mějte na paměti také možnost slev nebo skupinových rezervací.

9. Nedostatečné zajištění dopravy a rozvozu

Nepřipravenost na přepravu hostů může vést k nepříjemnostem. Ujistěte se, že máte dostatečný počet vozidel a řidičů pro přepravu hostů mezi místy ceremonie, recepce a ubytování.

10. Příliš doprovodného programu

Doprovodný program je důležitou součástí hlavně večerní svatební párty. Ovšem pokud bude programu až moc, vaši hosté se budou cítit nekomfortně až otráveně. naplánujte doprovodný program tak, aby se pokud možno každý cítil pohodlně.

Organizace svatby může být náročná, ale s dobře promyšleným plánem a přípravou se můžete vyhnout mnoha chybám. Dbejte na správné plánování rozpočtu, dodržujte časový plán, komunikujte s dodavateli a hosty a pečlivě si vybírejte své partnery. Věnujte pozornost detailům a buďte připraveni na neočekávané události. Vaše svatba je výjimečný den, který si zaslouží být památným a bezproblémovým.

Čtěte také:

Svatební hry: Jsou neodmyslitelnou součástí svatby?
7 způsobů, jak zabavit hosty na vaší svatbě
Svatební párty venku nebo ve vnitřních prostorách? Obojí má své PRO a PROTI
10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout
Kapela na svatbu - skvělá volba nebo drahé řešení zábavy?

Neudělat chybu a pozvat kapelu