První tanec novomanželů na svatbě: jak vybrat skladbu, připravit a naplánovat první tanec a překvapit svatební hosty

28.4.2024

Svatba je významnou událostí v životě každého páru. Pokud svatbu zorganizujete, neméně důležitým bodem na ní je první tanec novomanželů. Je to událost, na který všichni svatební hosté čekají. Tento tanec je symbolem lásky a partnerství, který vyjadřuje jedinečný vztah mezi novomanželi. Jak to ale funguje? Jak tento první tanec připravit? Co dalšího je ještě třeba o něm vědět? A jak tedy vybrat skladbu  a první tanec, která bude reprezentovat náš vztah a zároveň zaujme svatební hosty?  To vše se dozvíte v našem článku.

Novomanželé při prvním tanci novomanželů obklopeni svatebními hosty , kteří drží v ruce prskavky

Kriteria výběru skladby

Při výběru skladby byste měli zvážit několik faktorů:

Osobní význam

Skladba by měla představovat pro novomanžele něco významného. To může být píseň, která hraje důležitou roli ve vašem vztahu, nebo jednoduše skladba, která sděluje vaše pocity nebo vaše společné vzpomínky, například píseň při kreré jsrte se seznámili. Také to může být skladba, o které vaši svatební hosté vědí, že vás oba nějakým způsobem reprezentuje.

Styl hudby

Je důležité zvážit, jaký styl hudby by nejlépe vyhovoval charakteru prvního tance a osobnosti vašeho páru. Může to být klasická romantická balada, up-tempo pop nebo romantický jazz. nebojte se i netradičnímu pojetí. Pokud skladbu máte rádi, může to být klidně skladba ze současné dancové scény a nebo rockový nebo metalový "nářez" Proč by ne? :-)

Tempo a rytmus

Tempo skladby by mělo odpovídat tempu, které pohodlně zvládnete tančit. Rychlá skladba může být osvěžující, zatímco pomalá hudba umožní více intimní moment. Vyberte si takové tempo a rytmus, které vám nejlépe vyhovují. Doporučujeme ale - pokud nejste zkušení tanečníci, vyhněte se příliš rychlým nebo složitým melodiím.

Text skladby

Texty skladby mohou představovat dodatečnou symboliku nebo sdělení, které chce pár vyjádřit. Důležité je, aby texty byly v souladu s vaším vztahem, pocity, případně s tím, co chcete ostatním sdělit. Přemýšlejte o tom, co pro vás text vybrané písně znamená, případně co znamená i pro vaše svatební hosty.

Dékla skladby

Zvažte délku skladby, aby bylo dostatek prostoru pro výměnu pohledů, úsměvů a vzájemných slibů během tance. Délka není nijak omezena. Ideální délka skladby by však neměla přesáhnout tři až pět minut, aby se předešlo únavě tanečníků a udrželo pozornost hostů. Záleží ovšem na tom, jak váš první tanec pojmete. V případě, že si budete přát vystřídat tanečníky (například rodiče), zvolte delší skladbu. O tom, jaké jsou možnosti provedení prvního tance, se dozvíte níže.

Pokud si nevíte rady s výběrem skladby, nechte si poradit od zkušených. Správná kapela na svatbu má bohaté zkušenosti ze svateb a jistě bude mít i přehledné informace o tom, co se na svatbách na první tanec hrává, co je osvědčeno a její členové vám rádi poradí.

Novomanželé tančí první tanec novomanželů v kruhu obklopení svatebními hosty

Průběh prvního tance

Pokud již máte vybranou skladbu, je dobré přemýšlet nad tím, jakým způsobem bude váš první tanec probíhat. Je několik možností, jak to provést. Všeobecně platí, že novomanželé jsou první, kdo vstoupí na taneční parket. Svatební hosté udělají klem nich kroužek tak, aby je obestoupili ze všech stran a chytí se za ruce. První tanec je doprovázen živou hudbou od přizvané kapely na svatbu. Může probíhat několika způsoby:

Klasický první tanec ve dvou

Pár tančí společně na tanečního parketu. Během tohoto tance se mohou věnovat jeden druhému a zapomenout na okolní svět. Ostatní svatební hosté je pouze doprovází v kruhu okolo nich a mohou je případně pouze povzbuzovat nebo sledovat.

Kolektivní tanec

Můžete pozvat své hosty k účasti na prvním tanci. Tímto způsobem se vytvoří více společného vzpomínkového okamžiku. V tomto případě svatební hosté, stojící v kruhu okolo novomanželů, v průběhu prvního tance novomanžele rozdělí a jednoho nebo druhé z nich požádají o tanec. Takto se střídají až do konce melodie, případně mohou takto tančit i na několik skladeb.

Choreografie

Začněte tančit klasicky a najednou přejděte do choreografie nebo jiného speciálního provedení. Nebo si připravíte speciální choreografii na celý váš první tanec. Případně do choreografie můžete zapojit i svatební hosty.

Speciální druh porvního tance je tanec s rodiči či svědky. Jedná se o samostatnou skladbu, zpravidla po prvním tanci novomanželů, kdy novomanželé vyzvou k tanci své rodiče jako poděkování za jejich dosavadní péči až do dnešního dne. Pro tento tanec zvolte skladbu, která bude charakteristická pro vaše rodiče, svědky, .... nebo je třeba jejich oblíbenou.

Novomanželé tančí první tanec novomanželů v kruhu obklopení svatebními hosty

Tipy na skladby pro první tanec novomanželů

Výběr správné písně pro první tanec novomanželů je velmi osobní záležitostí. Nicméně, existuje několik písní, které jsou mezi páry oblíbené a často se objevují na svatebních oslavách. Například:

Unchained Melody - The Righteous Brothers 
Houby magický - Kabát
Can You Feel the Love Tonight - Elton John
Perfect - Ed Sheeran
Navěky - Tomáš Klus
I got you babe - Cher, Sony Bono
Thousand Years - Christina Perri
Time of My Life - filmu Dirty Dancing
nesnídám sám - Katapult
Ještě že tě lásko mám - Petr Kolář
Halllelujah - Alexandra Burke
What a wonderfull world- od Louis Armstrong
Lásko voníš deštěm - Marie Rottrová
With or without you - U2
Láska na sto let - Lucie Vondráčková
It must have been love - Roxette
My heart will go on - Celicne Dion (z filmu Titanic)

.... aspousta dalších. Všehcny tyto písně má naše kapela na svatbu v repertoáru.

Novomanželé procházející svatebním špalírem tvořeným svatebními hosty s rukama nad hlavami

Závěrem

První tanec je jedinečnou příležitostí sdílet lásku a radost s vašimi blízkými. S dobrou přípravou a pozitivním přístupem bude tento tanec krásnou vzpomínkou, která zůstane s vámi po celý život. Přejeme vám, aby váš první tanec byl stejně kouzelný jako váš vztah a rádi vám vaši skladbu na první novomanželský tanec na vaší svatbě zahrajeme.

Čtěte také:

Svatební hry: Jsou neodmyslitelnou součástí svatby?
10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout
Svatební párty venku nebo ve vnitřních prostorách? Obojí má své PRO a PROTI
Kapela na svatbu - skvělá volba nebo drahé řešení zábavy?
Svatební menu: co se podává na svatbě a co patří na svatební stůl. Víte to?
Kapela na svatbu vs. DJ na svatbu: Proč je živá hudba tou nejlepší volbou?
Originální svatební program: Jak udělat váš velký den atraktivním pro vás i pro vaše hosty. Velký výběr tipů a rad

Kontaktuj kapelu