Tematické dekorace na svatbě: Jak vytvořit dokonalý svatební obřad a svatební den

7.9.2023

Svatební dekorace jsou důležitou součástí nejen každého svatebního obřadu, ale také celého svatebního dne. Pomáhají vytvořit atmosféru a dodají svatbě jedinečný a neopakovatelný styl. Tematické dekorace na svatbě jsou skvělým způsobem, jak přidat osobitý dotek a zajistit, aby vaše svatba byla nezapomenutelná. V tomto článku se zaměříme na to, jak vytvořit dokonalou svatbu pomocí těchto dekorací.

Dýně s poděkováním jako podzimní svatební dekorace

Výběr tématu

Prvním krokem při vytváření tematických dekorací na svatbě je výběr tématu. Může to být cokoliv, co má pro vás osobní význam, nebo něco, co se vám líbí. Například můžete vybrat téma podle ročního období, místa konání svatby nebo podle vašich koníčků. Zamyslete se nad tím, co máte rádi, jaké jsou vaše zájmy a co byste na své svatbě chtěli zdůraznit. Je důležité, aby téma bylo dobře promyšlené a aby se snadno dalo aplikovat na dekorace. Mělo by být také dostatečně univerzální, aby se hodilo ke všem prvkům svatby, jako jsou pozvánky, květiny, svatební dort, kapela nebo dress code.
Pokud nemáte jasno, můžete se inspirovat na internetu nebo v tisku, případně se můžete také poradit se svatební koordinátorkou či svatební agenturou.

Mezi oblíbené svatební témata patří například:

Romantická svatba - toto téma je vhodné pro páry, které chtějí vytvořit klasickou a elegantní atmosféru. Dekorace mohou být v pastelových barvách a zdobené květinami, srdíčky, svíčkami.
Bohémská svatba – zvolí ty páry, které chtějí vytvořit neformální a uvolněnou atmosféru. Dekorace mohou být vyrobeny z přírodních materiálů, jako je dřevo, kůra nebo tráva.
Venkovská svatba - vhodné pro novomanžele, které chtějí vytvořit rustikální a útulnou atmosféru. Dekorace mohou být v zemitých barvách a zdobené předměty, které připomínají venkovský nebo selský život.
Moderní svatba - toto téma je vhodné pro páry, které chtějí vytvořit stylovou a elegantní atmosféru. Dekorace mohou být v čistých liniích a zdobené geometrickými tvary.
Retro svatba - toto téma je vhodné pro páry, které mají rády historii a nostalgii. Dekorace mohou být inspirované určitým obdobím, například 50., 60. nebo 70. lety. 

Dekorace na retro svatbu - zátiší s vinylovými deskami a kubánským rumem

  Vytváření dekorací

.  Jakmile máte vybrané téma, můžete začít s vytvářením dekorací. Nejprve si udělejte seznam všech prvků, které chcete použít. Může to být například květiny, svícny, ubrusy nebo cedule.

Poté si vyberte barvy a materiály, které budou odpovídat vašemu tématu. Například pro svatbu v zahradě byste mohli použít zelené a bílé barvy a přírodní materiály jako kamínky, dřevo nebo písek.

Pak už jen stačí vytvořit jednotlivé dekorace. Můžete si je vyrobit sami nebo je zakoupit hotové. Můžete si je ale také půjčit. Důležité je, aby byly vkusné a ladily s celkovým tématem svatby. Nenechte omezovat žádnými pravidly. Dekorace mohou být skutečně originální a jedinečné!

Příklady jednotlivých tematických dekorací:

Květiny

Květiny jsou klasickou a elegantní volbou pro svatební dekorace. Můžete je použít jako stolní kytice, věnce, girlandy nebo jako součást svatebního oblouku. Květiny můžete sladit s barvami vaší svatební výzdoby nebo si zvolit kontrastní odstíny pro více živosti. Květiny také dodají vaší svatbě příjemnou vůni a romantický nádech.

Svatební dekorace - kytice v lahvích zavěšených na větvích stromě

Svíčky

Svíčky jsou dalším oblíbeným prvkem pro svatební dekorace. Můžete je rozmístit po celém svatebním prostoru nebo je soustředit na stoly, oltář nebo podium. Svíčky vytvářejí útulnou a intimní atmosféru, zvláště pokud jsou zapáleny ve večerních hodinách. Můžete si vybrat svíčky různých velikostí, tvarů a barev, nebo dokonce použít vonné svíčky pro zvýšení efektu.

Svatební dekorace - svíčky rozmístěné uprostřed prostřené svatební tabule vedle misek s vřesem

Balónky

Balónky jsou skvělou volbou pro svatební dekorace, pokud chcete dodat vaší svatbě trochu zábavy a hravosti. Můžete si vybrat balónky v barvách vaší svatební výzdoby nebo si zvolit nějaké s potiskem, jako jsou srdce, hvězdy nebo iniciály. Balónky můžete naplnit heliem a nechat je vznášet se pod stropem, nebo je připevnit k židlím, stolům nebo stěnám. Balónky také můžete použít jako rekvizity pro fotografování nebo jako součást svatebního rituálu, kdy je společně s hosty pustíte do vzduchu.

Svatební dekorace - balónková girlanda u sladkého baru se svatebními cukrovinkami

Stuhy

Dekorační svatební stuhy jsou krásným doplňkem pro každou svatbu. Můžete je použít k ozdobení židlí, stolů, auta nebo dokonce i vlasů. Stuhy dodají svatbě romantickou a slavnostní atmosféru. Můžete si vybrat stuhy různých barev, materiálů a vzorů podle vašeho vkusu a stylu. Stuhy jsou také levným a snadno dostupným způsobem, jak vytvořit originální a osobitou dekoraci. Vyberte barevně i stylově stuhy tak, aby ladily s tématem celé svatby.

Svatební dekorace - židle ke svatební tabuli ozdobená šálem s kyticí z růže a eukalyptu s červenou stuhou

Dekorační světla

Dekorační světla jsou rovněž skvělým způsobem, jak vytvořit romantickou a útulnou atmosféru na vašem velkém dni. Můžete si vybrat z různých typů a délek světelných řetězů, svíticích písmen, lucerniček, svícnů nebo LED dekorací. Některé půjčovny nabízejí i koncepty světelných dekorací pro různé zóny, jako jsou bary, relaxační zóny nebo dětské koutky. Svatební svítidla můžete použít jak v interiéru, tak v exteriéru, podle toho, kde se vaše svatba koná. Použijte takový tón a barvu světla, která nejlépe vyhovuje tématu vaší svatby.

Svatební dekorace - svislý světelný LED řetěz na dřevěné stěně za svatební tabulí

Relaxační zóna

I stylově upravená relaxační zóna je dekorací sama o sobě. Vhodně nakombinované odpočinkové místo vyzývá k příjemnému posezení v klidu a pohodě. Použijte barevné polštáře různých velikostí, deky a přehozy. Příjemné relaxační zátiší doplní třeba i rozvěšené lapače snů. Dodržte barevné i stylové ladění zńo k téma vaší svatby.

Svatební dekorace - bílé relaxační polštáře a deky na zelené trávě na svatební párty

Dámský, pánský a dětský koutek

Koutky pro svatební hosty jsou také dekorací. Můžete vytvořit dámský koutek například s Aperolem, vonnými svíčkami, makronkami a kanapkami. V pánském koukty by naopak neměl chybět exklusivní alkohol (karibské rumy, whisky, koňaky apod.), výběrové doutníčky. Samozřejmě ani pány nelze nechat o hladu, takže přidejte i něco k snědku. Pro vaše nejmenší vytvořte koutk s hračkami, stavebnicemi, kreslícími potřebami, plašáky. Nepomeňta na deky a polštáře.

Svatební dekorace - retro servírovací stolek na kolečkách s kubánskými rumy, doutníky a sklenicemi, ručně psaná tabule GENTLEMAN´S BAR

 

DIY svatební dekorace: buďte trendy

Jak již bylo zmíněno, svatební dekorace nemusíte pouze koupit nebo si je půjčit. Můžete si je také sami vyrobit. DIY, tedy Do It Yourself, znamená v překladu z angličtiny „Udělej si sám/a“. A to doslova! Velký trend posledních svatebních sezón vám nejen ušetří nemalé peníze, ale zároveň si buďte jisti, že vaše svatba bude originální. DIY nemají žádná pravidla a díky jejich jedinečnosti je nikdo nedokáže přesně zkopírovat. Pokud si dekorace vyrobíte sami, je zřejmé, že je na žádné další svatbě nikdo jiný mít zkrátka nebude. Také vystihnou vaši osobnost. Navíc vytváření DIY dekorací může být i skvělá zábava, o kterou se můžete podělit se svými přáteli nebo rodinou. Buďte originální, popusťte uzdu své fantazii a citu pro detail.

Svatební dekorace - dárky pro hosty na starých štaflích ve stylovém zátiší

Máme pro vás pár tipů na vytvoření DIY tématických svatebních dekorací

- Vytvořte vlastní svatební oznámení s motivy, které odpovídají vašemu tématu, například květiny, hvězdy, srdce nebo cokoli jiného.
- Použijte recyklované materiály, jako jsou sklenice, láhve, plechovky nebo noviny, k výrobě originálních svícnů, váz nebo girland.
- Ozdobte stoly a židle barevnými látkami, stuhami, mašlemi nebo korálky, které ladí s vaším tématem.
- Využijte přírodní prvky, jako jsou květiny, listy, větvičky nebo kameny, k vytvoření romantické a stylové atmosféry.
- Vymyslete si vlastní svatební dort s tématickými ozdobami, jako jsou figurky, květiny, perličky nebo cukrovinky.

Toto jsou jen některé z mnoha možností DIY svatebních dekorací. Můžete také experimentovat s různými materiály a technikami a vytvořit tak originální a jedinečné dekorace přesně podle vašeho vkusu a stylu. Inspirací vám může být i server Pinterest a nebo Youtube.

 

Umístění dekorací

Posledním krokem je umístění dekorací na místo konání svatby. Je důležité, aby byly rozmístěny tak, aby působily harmonicky a dodaly svatbě jedinečný vzhled. Dekorace by měly být umístěny tak, aby byly viditelné pro hosty a zároveň nebránily pohybu. Například květiny nebo svíčky či elektrická světélka mohou být umístěny na stoly nebo podél promenády ke slavobráně svatebního obřadu. Opět se nechte klidně unést svou vlastní fantazií. Mějte na paměti, že je to vaše svatba a tudíž není nic, co by vás mělo ve vaší fantazii omezovat.

 

Závěrem

Tématické dekorace na svatbě jsou skvělým způsobem, jak přidat osobní dotek a zajistit, aby vaše svatba byla nezapomenutelná. Stačí si vybrat téma, vytvořit dekorace a umístit je na správná místa. S trochou plánování a kreativity může být váš svatební obřad dokonalý. Věříme, že tento článek vám pomohl pochopit, jak vytvořit dokonalý svatební obřad pomocí tématických dekorací. Použijte naše tipy a triky a vytvořte svatbu snů!

Čtěte také:

7 způsobů, jak zabavit hosty na Vaší svatbě
První tanec novomanželů na svatbě: jak vybrat skladbu, připravit a naplánovat první tanec a překvapit svatební hosty
Svatební hry: Jsou neodmyslitelnou součástí svatby?
10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout
Svatební párty venku nebo ve vnitřních prostorách? Obojí má své PRO a PROTI

 

Objednat kapelu