Svatební menu: co se podává na svatbě a co patří na svatební stůl. Víte to?

3.1.2024

Svatební den je jedním z nejdůležitějších a nejkrásnějších dnů v životě každého páru. Kromě výběru šatů, prstýnků, květin a kapely na svatbu je také potřeba se zamyslet nad tím, co budete podávat svým hostům na svatební hostině nebo rautu. Svatební menu je totiž tou částí vaší svatby, která bude zajímat prakticky všechny svatební hosty. Může být různé a v jeho kombinacích se meze nekladou. A protože chcete, aby si vaši hosté užili nejen váš velký den, ale i dobré jídlo a pití, máme pro vás pár tipů a inspirací na skvělá svatební menu právě pro vaše hosty.

příbory prostřené na svatebním stole s dekoracemi, květinová výzdoba z bílých květin

Tradiční české svatební menu

Pokud jste milovníci klasických českých pokrmů a chcete se držet tradice, můžete zvolit tradiční české svatební menu, které má obvykle 4 chody: předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. Jako předkrm se podává často šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo smetanovým krémem, polévka bývá v podobě hovězího nebo kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky a zeleninou, hlavní chod je třeba svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami. Jako dezert se podává svatební dort a koláčky, samozřejmě s kávou a tradičními svatebními zákusky.

Tradiční česká svíčková omáčka s knedlíkem a hovězím masem

Tematické menu

Pokud chcete být originální a překvapit své hosty něčím netradičním, můžete zvolit netradiční menu, které se liší od běžných pokrmů. Můžete zvolit menu podle nějakého konkrétního tématu, které souvisí s vaší osobností, koníčky nebo místem konání svatby. Například pokud máte rádi hory, můžete podávat alpské speciality jako fondue, raclette nebo špikovanou krkovici. Pokud máte rádi moře, můžete podávat ryby a mořské plody jako lososa s chřestem, krevety na grilu nebo paellu. Nebo například exotické menu s pokrmy z různých koutů světa, jako jsou sushi, mexické burrito, indické curry nebo thajské pad thai.

paella - mořské škeble s rýží a kořením na kulatém talíři

Speciální menu

V dnešní době je nutné počítat i s tím, že mezi vašimi hosty budou i ti, kteří nejedí maso nebo mají nějakou potravinovou alergii. Proto je dobré mít pro ně připravenou vegetariánskou nebo veganskou variantu menu, která bude stejně chutná a bohatá jako ta masitá. Jako předkrm můžete zvolit lehký salát z grilované zeleniny se sýrem fetta, jako polévku brokolicový krém s krutony, na hlavní chod zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží nebo třeba se špenátovými placičkami a jako dezert ananasové carppacio.

Nevěsta na svatbě nabírající si ze svatebního menu veganské jídlo umístěné na dřevěném stole

Zážitkové menu

Pokud chcete, aby vaše svatební menu bylo nejen chutné, ale i zábavné a interaktivní, můžete zvolit zážitkové menu, které zapojí vaše hosty do přípravy nebo konzumace jídla. Například můžete podávat mini burgery, které si každý host sám poskládá podle své chuti z nabízených ingrediencí. Nebo můžete podávat fondue, které si každý host sám namočí do rozpáleného sýra nebo čokolády. Nebo můžete podávat pizzu, kterou si každý host sám vyrobí z těsta a omáčky, které mu přinesete.

Miniburgery z hovězího mletého masa proložené zeleninou na tácku na svatebním rautu

Závěrem

Jak vidíte, možností je spousta a jen na vás je, jaké svatební menu si vyberete pro svůj velký den. Hlavně myslete na to, aby jídlo a pití bylo kvalitní, chutné a odpovídalo vašemu stylu a vkusu. A nezapomeňte také na to, aby bylo dostatečné množství pro všechny hosty a aby bylo servírováno včas a v příjemné atmosféře. Přejeme vám dobrou chuť a krásnou svatbu!

Související články:

Svatební catering - jak zajistit ten nejlepší pro váš velký den
První tanec novomanželů na svatbě: jak vybrat skladbu, připravit a naplánovat první tanec a překvapit svatební hosty
Tematické dekorace na svatbě: Jak vytvořit dokonalý svatební obřad a svatební den
7 způsobů, jak zabavit hosty na Vaší svatbě

10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout
Svatební hry: Jsou neodmyslitelnou součástí svatby?
Od oltáře po večerní svatební párty: Jak zorganizovat nezapomenutelnou svatbu

Kontaktuj kapelu