Svatební catering - jak zajistit ten nejlepší pro váš velký den

8.2.2024

Svatební catering je důležitou součástí každé svatby. Nejenže zajišťuje občerstvení pro hosty, ale také odráží styl a osobnost novomanželů. Jak si tedy vybrat ten správný catering pro váš velký den? V tomto článku vám poradíme, jaké jsou druhy a možnosti této služby, jak ji objednat a jak využít služeb cateringových firem. Také vám řekneme, na co si dát pozor při výběru dodavatele.

Jednohubky s dřevěným párátkem na dřevěném prkénku

Druhy a možnosti cateringu

Svatební catering se může lišit podle typu jídla, způsobu podávání a rozsahu služeb. Mezi nejčastější druhy cateringu patří:

Banketový catering

Jídlo je podáváno na stolech nebo na pultech, kde si hosté mohou sami vybrat, co chtějí jíst. Tento typ cateringu je vhodný pro formálnější svatby, kde chcete mít pevně stanovené menu a časový harmonogram. Vyžaduje více personálu a nádobí, ale zároveň poskytuje elegantní a bohatý zážitek.

Koktejlový catering

Jídlo je podáváno v malých porcích na táckách nebo na stolech, kde si hosté mohou vzít, co chtějí. Tento typ cateringu je vhodný pro neformálnější svatby, kde chcete mít více prostoru pro pohyb a konverzaci. Je levnější a flexibilnější, ale méně sytý a vyžaduje více plánování.

Bufetový catering

Jídlo je podáváno na stolech nebo na pultech, kde si hosté mohou sami nabrat, co chtějí jíst. Tento typ cateringu je vhodný pro svatby s velkým počtem hostů, kde chcete nabídnout různorodé menu a uspokojit různé chutě. Je středně nákladný a umožňuje hostům volbu a interakci, ale také vyžaduje více prostoru a organizace.

Kuchař drží v ruce podnos se steaky a přemísťuje je na varny na svatbě

Jak objednat catering

Pokud jste se rozhodli pro svatební catering, je třeba si ho zajistit s dostatečným předstihem. Obvykle se doporučuje objednat 3-6 měsíců před svatbou, aby byl čas na domluvu s cateringovou firmou a případné změny. Při objednání byste měli mít na paměti následující body:

Počet hostů

Musíte vědět, kolik lidí bude na vaší svatbě, aby cateringový dodavatel mohl připravit dostatek jídla a nápojů. Také byste měli zvážit, zda budete mít nějaké speciální požadavky, jako jsou vegetariáni, alergici, hosté přecitlivělí na lepek, laktózu nebo děti. 

Rozpočet

Je třeba si stanovit, kolik za svatební catering chcete utratit, aby jste si mohli vybrat menu a služby podle vašich možností. Cateringové firmy obvykle nabízejí různé balíčky s různou cenou za osobu. Můžete si také domluvit individuální nabídku podle vašich představ. Nechte si poradit a zkuste požadovat i množstevní slevy.

Menu

Důležité je vybrat menu, které bude odpovídat vaší svatbě a vašim hostům. Můžete si vybrat z nabídky dodavatelské firmy nebo si nechat vytvořit vlastní menu podle vašich chutí. Měli byste také zvážit, jaké nápoje budete podávat a zda budete mít nějaké dezerty nebo dorty. Vše domluvte a nebojte se přidat své speciální požadavky. Profesionální a kvalitní cateringová firma vám je, pokud to bude jen trochu v jejich silách, ráda splní. Pokud cateringový dodavatel není ochotný akceptovat vaše splnitelné poadavky, zvažte výběr jiného.

Služby

Domluvte si, jaké služby budete od cateringové firmy potřebovat. Například, zda budete potřebovat personál, nádobí, příbory, ubrusy, sklenice, dekorace, stoly, židle, stan nebo jiné vybavení. Také byste měli zjistit, jak bude probíhat dodání, instalace, servis a úklid cateringu.

Jídlo od cateringové firmy naaranžované na svatebním stole, v pozadí svatební hosté konzumující jídlo

Jak využít služeb dodavatele cateringu

Pokud jste si objednali svatební catering, je dobré domluvit si a využít i služeb této firmy k tomu, abyste si ušetřili čas a starosti. Dodavatelé cateringu by vám měli být schopní pomoci s následujícími aspekty:

Poradenství

mohou vám poradit, jaký typ cateringu si vybrat, jaké menu sestavit, kolik jídla a nápojů objednat a jak se vyhnout potenciálním problémům. Můžete se na ně obrátit s jakýmkoli dotazem nebo požadavkem. Zástupci cateringové firmy v jednání by měli být dostatečně zkušení, aby vám sdělili všechny potřebné informace a měli by být i dostatečně kreativní, aby vám byli schopni poradit a případně vás nasměrovat dle vašich potřeb k vaší spokojenosti.

Příprava

Cateringové firmy vám mohou zajistit veškerou přípravu jídla a nápojů podle vašeho menu a počtu hostů. Ujistěte se, že jídlo bude čerstvé, kvalitní a bezpečné. Také se ptejte po tom, jak a zda doržují hygienické normy a pravidla. Ptejte se potom, jak v závoslosti na počasí firma zajistí například chlazení pokrmů, které podléhají zkáze. Zvláště v letních měsících je toto velmi důležité a nedopusťte, aby vaše svatební jídlo bylo po pár hodinách nepoživatelné vlivem nedostatečného zajistění chlazení třeba ocrany před hmyzem apod.

Prezentace na místě svatby

Cateringové firmy vám mohou pomoci s prezentací jídla a nápojů na vaší svatbě. Můžete si vybrat z různých stylů a dekorací podle vaší svatební tématiky a atmosféry. Dodavatel cateringu vám může také poskytnout profesionální personál, který bude obsluhovat hosty a dbát na jejich spokojenost. Dbejte na to, bay personál byl dostatečně kvalitní, aby byl schopen dodržovat etiketu, správná pravidla servírování apod. Vaše hosty určitě potěší, když dobré jídlo dostanou ještě skvěle profesionálně naservírované.

Úklid

Cateringová firma vám může taktéž ulehčit práci s úklidem po svatbě. Můžete si domluvit odvoz veškerého odpadu, umytí nádobí a příborů, úklid stolů a židlí či vrácení půjčených vybavení. Nemusíte se tak starat o nic jiného než o svou zábavu.

Závitky z lososa a salátem na toastu na cateringovém stole

Závěrem

Svatební catering je jednou z velmi důležitých součástí vaší svatby, stejně tak jako třeba skvělá kapela na svatbu, svatební fotograf či zkušený svatební koordinátor. Ovlivní celkový dojem vašich hostů i vás samotných. Proto byste měli pečlivě vybrat cateringovou firmu, která vám poskytne kvalitní jídlo a služby podle vašich přání a možností. Věříme, že vám tento článek pomohl zorientovat se v možnostech svatebního cateringu a poradil vám, jak si ho objednat a využít. Přejeme vám nádhernou svatbu a dobrou chuť!

 

Veganské mini hamburgery  na bílém talíři na cateringovém stole

Související články:

Svatební menu: co se podává na svatbě a co patří na svatební stůl. Víte to?
Tematické dekorace na svatbě: Jak vytvořit dokonalý svatební obřad a svatební den
Od oltáře po večerní svatební párty: Jak zorganizovat nezapomenutelnou svatbu
7 způsobů, jak zabavit hosty na Vaší svatbě
První tanec novomanželů na svatbě: jak vybrat skladbu, připravit a naplánovat první tanec a překvapit svatební hosty
10 nejčastějších chyb při pořádání svatby a jak se jim vyhnout

Svatební hry: Jsou neodmyslitelnou součástí svatby?

Kontaktuj kapelu