Pojďme na ples! Stručný průvodce touto společenskou událostí

22.10.2023

Plesy jsou jednou z nejzábavnějších společenských událostí. Nabízejí kombinaci tance, hudby a dobré společnosti. Jsou také skvělou příležitostí k seznámení s novými lidmi, užít si zábavu a k rozvoji svých dovedností. Pro ty, kteří se na takový večer chystají třeba poprvé, to může být zážitek plný očekávání, ale i stresu. Co to tedy ples vlastně je, jak se na něj připravit a co od něj očekávat? To vše se dovíte v tomto článku.

Taneční sál z vrchního pohledu, ve kterém tančí taneční páry na reprezentačním plese v doprovodu kapely na ples

 

 

Co je to ples?

Ples je společenská událost, na které se lidé setkávají za účelem tance, zábavy a vybraného společenského chování a etikety. Bývá to i vzácná příležitost reprezentace. Pro pořadatele naopak možnost zviditelnit svou společnost, firmu nebo k setkání se svými obchodními partnery. Tyto akce mohou mít různé podoby - od elegantních tanečních večerů v krásných sálech až po veselé party s volným tancem. Plesu se účastní páry i jednotlivci. Můžeme hovořit o různých plesech – konají se plesy firemní, maturitní, reprezentační, obecní či městské, benefiční, či plesy místních dobrovolných organizací.

Kdy se pořádá ples?

Plesy mohou probíhat po celý rok, ale jsou zvlášť populární v zimních měsících. Jedná se zejména o období listopad až březen, kdy je hlavní plesová sezona. Plesy v letních měsících jsou spíše záležitostí určité recese.

Kdo plesy pořádá?

Plesy mohou být pořádány různými organizacemi a jednotlivci. Maturitní plesy často pořádají školy a univerzity pro své studenty nebo studenti sami. Další plesy mohou být pořádány organizacemi, městy, firmami, kluby, dobrovolnickými organizacemi nebo dokonce soukromými osobami. Organizátoři plesu vždy věnují maximální úsilí tomu, aby připravili nezapomenutelný zážitek pro všechny účastníky.
Maturitní plesy jsou tradičními událostmi pro středoškoláky a jejich rodiny a spolužáky, zatímco třeba městské plesy jsou otevřeny široké veřejnosti. Firemní plesy jsou většinou také veřejnosti uzavřeny, pokud pořadatelská firma nestanoví jinak.

Kapela na ples

Kapela na ples hraje klíčovou roli v celkové atmosféře tanečního večera. Živá hudba, kterou kapela poskytuje, přináší do tanečního sálu nezaměnitelnou atmosféru. Kapely na ples mají široký repertoár skladeb, který zahrnuje různé hudební žánry a styly, aby uspokojily vkus všech hostů. Hudba, kterou kapela hraje, vytváří základní pilíř nálady a taneční atmosféru, která zpříjemní celý večer. Jak ji správně vybrat se dovíte v našem článku.

Jak se připravit na ples

Nyní, kdy již máme základní informace o plesech, se pojďme podívat na způsoby, jak se na takový ples připravit a co na takovém plese vlastně dělat.

1. Téma plesu

Ne všechny plesy jsou tématické, takže toto není pravidlem. Pokud se však jedná o tématický ples, měli byste se o tématu předem informovat. Přizpůsobte tomu doplňky, účes, make-up, případně rekvizity.

2. Výběr vhodného oblečení

Výběr správného oblečení je klíčový. Pánové by měli zvolit elegantní smoking nebo oblek s košilí a kravatou, případně motýlkem. Dámy krásné dlouhé večerní šaty. Rozhodně není vhodné přijít na ples v džínách, tričku nebo domácím oblečení. Jednostlivé prvky vašeho oblečení by měly barevně a stylově ladit s prvky vašeho partnera. Nezapomeňte na vhodnou obuv, která je vhodná pro tanec, ale zároveň odpovídá dress codu. Tenisky jsou sice pohodlné, ale na ples se rozhodně nehodí.
Pokud se jedná o tématický ples, je samozřejmě vhodné zvolit dress code na dané téma.
V některých případech může být i společenský oděv na konkrétní ples "předepsán". Například Black Tie, kdy muž by si měl obléknout černý nebo černomodrý smoking s černým motýlkem, bílou košili, vestu nebo šerpu, smokingové kalhoty s lampasem, černé ponožky a černé lakované boty. Pro ženy jsou ideální dlouhé večerní šaty v tmavých barvách - černé, temně modré, tmavě fialové nebo bordó barvě.
Jaká jsou základní pravidla pro oblékání Black Tie? Podívejte se na video:

3. Taneční dovednosti

Zopakujte si svůj taneční um, zejména společenských tanců. Základní taneční kroky, jako jsou polka, valčík, walz, cha-cha-cha, jive nebo foxtrot, je užitečné znát. Na internetu najdete mnoho zdrojů, které vás provedou jednotlivými kroky. Pokud se cítíte nesví, neváhejte se přihlásit na taneční lekce. Ty vám pomohou získat nebo osvojit si základní dovednosti a  získat jistotu na tanečním parketu. 

4. Plesová etiketa

Dodržujte základní pravidla společenského chování. Patří sem slušné jednání, vstřícnost vůči partnerovi a ostatním hostům a respekt k tanečním pravidlům. Buďte zdvořilí a přátelští. Pozdravte se s lidmi, představte se jim a poděkujte jim za tanec, pokud je k němu vyzvete a pokud oni vyzvou vás. Buďte ohleduplní a slušní. Nezdržujte se s jedním partnerem příliš dlouho, pokud vidíte, že ho to nudí nebo obtěžuje. Nevyužívejte tance jako záminky k dotýkání se intimních partií. Neurážejte ani nekritizujte ostatní tanečníky nebo jejich styl. Nepijte příliš alkoholu nebo nápojů, které by vás mohly ovlivnit. Nedovolte, aby vás někdo obtěžoval nebo nutil k něčemu, co nechcete. Pokud se cítíte nepříjemně nebo ohroženě, řekněte to partnerovi, hostitelům nebo organizátorům.

Taneční sál z vrchního pohledu, tančící taneční páry na tanečním parketu a hrající kapela

Závěrem

Ples je nezapomenutelným společenským zážitkem. S dobrou přípravou, tanečními dovednostmi a dobrou kapelou na ples můžete prožít večer plný tance, hudby a společenského setkání. Tak si oblékněte své nejlepší šaty, chopte se tanečního partnera a vydejte se na taneční parket, kde se stanete součástí skvělého večera!

Čtěte také:
Kapela na ples: jak najít tu správnou a neudělat při jejím výběru chybu

 

Kontaktuj kapelu na ples