Bez tomboly není ples

21.11.2023

Pokud plánujete uspořádat ples - ať už se jedná o ples firemní, maturitní, reprezentační, městský nebo třeba ples místní organizace, neměli byste zapomenout na jednu z nejdůležitějších součástí - tombolu. Tombola je tradiční hra, která zaručí zábavu a napětí pro všechny hosty. A co je ještě lepší, můžete ji využít i k propagaci vašich partnerů, sponzorů, nebo vlastních produktů a služeb. Naví tombola vám je schopna přinést do rozpočtu solidní finanční částku, ze které poté lze hradit náklady spojené s plesem jako třeba pronájem prostor, kapelu, a další.

V tomto článku vám poradíme, jak připravit úspěšnou tombolu na váš ples, na co si dát pozor, a jak ji propojit s další nezbytnou ingrediencí - kapelou na ples.

Papírové losy do plesové tomboly smotané do ruličky a převázané oranžovou gumičkou

Co je tombola a jak funguje?

Tombola je hra, ve které si hosté kupují losy za určitou cenu, a pak čekají, jestli jejich číslo bude vylosováno. Cena za los je dána předem konkrétním pořadatelem plesu a může se na každém plese lišit. Každý los má šanci vyhrát nějakou cenu, která může být různé hodnoty a podoby. Ceny mohou být například poukazy na zboží nebo služby, drobné dárky, nebo i větší hodnoty jako elektronika, zájezdy, pobyty apod. Mohou být stanoveny ceny na tzv. Malou tombolu, kdy je cena losu nižší a je možno vyhrát méně hodnotné ceny a pak ceny tzv. Velké tomboly, kde se hraje o ceny velkých hodnot. Nákupní ceny losů do těchto dvou tombol se mohou v rámci jednoho plesu i rapidně lišit.

Losy do tomboly se prodávají jako kartičky nebo ústřižky, které jsou stočené do ruličky tak, aby obsah nebyl před rozbalením viditelný. Návštěvníci plesu si jednotlivé ruličky vyberou, po zakoupení rozbalí a okamžitě vidí, zda daný los je výherní či nikoli. Pokud je výherní, může obsahovat buď ihned informaci i konkrétní ceně (přímý název ceny nebo její číslo, kdy se výherce poté ze seznamu cen například na stole dozví, co vyhrál) nebo může nést informaci o tom, že postupuje do slosování o další výherní ceny (třeba hodnotnější).
Také můžou mít losy odhalená konkrétní čísla, kdy si zájemci vyberou konkrétní číslo i barvu losu. Poté dochází k řízenému losování, kdy pověřená osoba vytahuje náhodně jednotlivá čísla a oznamuje je. Majitel dané kombinace čísla a barvy losu vyhrává danou cenu a ihned si ji odebírá.
Losování provádí moderátor plesu, pořadatel nebo třeba i zástupce kapely. Losování mělo být zábavné a vtipné, aby udrželo pozornost hostů a navodilo dobrou náladu.

Proč je tombola dobrý nápad?

Tombola má několik výhod pro pořadatele i hosty plesu. Mezi nimi jsou:

Zábava a napětí

Tombola dodává plesu vzrušení a zábavu. Hosté se těší na to, jestli vyhrají něco zajímavého, a sledují s napětím losování. Tombola také pomáhá rozbít ledy mezi hosty, kteří se společně radují z výher nebo utěšují z proher.

Zdroj příjmů

Tombola může být také způsobem, jak si pořadatel plesu může přivydělat. Pokud nastavíte cenu losů tak, aby pokryla náklady na ceny a ještě vám zbyla nějaké marže, můžete si z tomboly vytvořit další zdroj příjmů. To se může hodit například pro školy, neziskové organizace, ale také dobrovolné spolky, které potřebují financovat své aktivity. Také pokryje další náklady spojené s organizací plesu jako jsou pronájmy, honoráře pro personál, pořadatelé, kapela apod.

Propagace

Tombola může být také skvělou příležitostí k propagaci vaší, vašich partnerů, sponzorů, nebo i vlastních produktů a služeb. Pokud nabídnete ceny od firem, které vás podporují nebo spolupracují s vámi, můžete jim tak poděkovat za jejich pomoc a zviditelnit je před vašimi hosty. Pokud nabídnete ceny od vaší firmy nebo organizace, můžete tak ukázat vaše portfolio a přilákat nové zákazníky, partnery nebo i zaměstnance.

Barevné losy smotané do ruličky a svázané malou gumičkou

Jak připravit tombolu?

Pokud jste se rozhodli pořádat tombolu na svém plese, musíte si dát pozor na několik věcí:

Zvolte vhodné výhry

Výhry by měly být atraktivní pro hosty, ale zároveň nepříliš drahé pro vás. Můžete se pokusit získat sponzory, kteří vám poskytnou ceny zdarma nebo za zvýhodněnou cenu. Výhry by měly být také různorodé - od praktických po zábavné nebo originální. Buďte při jejich nastavování a hledání kreativní, ceny v tombole přilákají větší množství návštěvníků plesu.

Stanovte vhodně cenu losů

Cena losů by měla být dostupná pro všechny hosty, ale zároveň zajímavá pro vás. Můžete nabízet slevy při koupi více losů, nebo speciální balíčky s losy a dalšími službami (například občerstvením). Cena by měla také odpovídat hodnotě výher - pokud jsou výhry velmi cenné, můžete si dovolit vyšší cenu losů.

Určete pravidla losování

Musíte se rozhodnout, kdy a jak budete losovat výherce. Můžete to udělat jednou za večer, nebo vícekrát během plesu. Můžete to udělat ručně, nebo použít nějaké elektronické zařízení. A musíte si také promyslet, co se stane, pokud se výherce neozve nebo nebude cena vyzvednuta. Vyřešte to například opakovaným losováním dané ceny, která nebyla vyzvednuta. Nebo se můžete rozhodnout darovat nevyzvednutou cenu třeba nějaké charitativní organizaci a podpořit tím dobrou věc.

Propagujte tombolu

Aby byla tombola úspěšná, musíte ji dobře prezentovat hostům. Můžete použít plakáty, letáky, sociální sítě, nebo web, kde budete ukazovat výhry a lákat hosty k nákupu losů. Můžete také oslovit kapelu, která může během plesu upozorňovat na tombolu a motivovat hosty k účasti.

Losovací žetony sloužící jako výherní čísla v tombole na plese

Jak propojit tombolu s kapelou na ples?

Kapela na ples je nezbytnou součástí úspěšného plesového večera. Hudba je to, co dává plesu atmosféru, co motivuje hosty k tanci, a co vytváří vzpomínky. Proto byste měli kapelu, která bude hrát na vašem plese, pečlivě vybrat a zajistit, aby byla kvalitní, profesionální, a schopná zahrát různé styly hudby podle přání hostů.

Pokud chcete propojit tombolu s kapelou na ples, můžete to udělat několika způsoby. Například:
- můžete požádat kapelu, aby vám poskytla nějakou cenu do tomboly. Třeba CD s jejich hudbou, tričko s jejich logem, nebo dokonce možnost si s nimi zazpívat nebo zatančit na pódiu.
- můžete požádat kapelu, aby vám pomohla s losováním tomboly, například tím, že budou oznamovat čísla výherců, nebo tím, že budou hrát nějakou speciální píseň pro každého výherce.
- můžete požádat kapelu, aby vám pomohla s propagací tomboly, například tím, že budou na svých sociálních sítích sdílet informace o vašem plesu a o cenách, které mohou hosté vyhrát.

Závěrem

Jak vidíte, tombola je skvělým způsobem, jak oživit váš ples a udělat z něj nezapomenutelný zážitek pro vaše hosty. Lze jejím prostřednictvím zvýšit zábavu a úspěch vašeho večera. A pokud ji dobře propojíte s ostatními elementy, třeba s kapelou na ples, bude váš ples dokonalý. Nezapomeňte ale, že tombola není jediným faktorem, který rozhoduje o úspěchu plesu. Musíte také dbát na další detaily, jako je výběr místa, dekorace, catering, program.
Tak neváhejte a začněte plánovat svou tombolu už dnes!

Čtěte také:
Pojďme na ples! Stručný průvodce touto společenskou událostí
Kapela na ples: jak najít tu správnou a neudělat při jejím výběru chybu